
Diaconaal Platform presenteert zich bij raadsleden
Op 10 juni verzorgde het team van coördinatoren een presentatie voor de raadsleden. Doel was de raadsfracties bij te praten over de projecten van het Diaconaal Platform. Tegelijk was dit een gelegenheid om knelpunten die we in het contact met hulpvragers tegenkomen aan de orde te stellen.
Naast dat we de raadsleden vertelden over de inhoud van de projecten, deelden we een aantal zaken die daarbij opvallen.
Hoe eerder een Schuldhulpmaatje bij mensen met geldzorgen wordt betrokken, hoe gemakkelijker de weg terug is te vinden. De mogelijkheid van SchuldHulpMaatje onder de aandacht van inwoners van Ede brengen, is dus cruciaal.
Het gegeven dat een toenemend aantal mensen een hulpvraag indient bij HipHelpt, geeft aan dat veel burgers geen eigen netwerk of financiële middelen hebben om relatief kleine hulpvragen in hun huis of leven te kunnen oplossen.
Het inloopspreekuur ziet veel mensen die een beperkte taal- of internetvaardigheid hebben. De overheid regelt steeds meer digitaal. Mensen die bij het spreekuur komen, dreigen meer en meer kansen te missen als er geen hulp is.
Mensen met een psychische kwetsbaarheid hebben vaak een zeer klein netwerk, dat geeft meer eenzaamheid.
De meeste partijen waren vertegenwoordigd. Gelet op de reacties waren raadsleden blij met dit ‘bijpraatmoment’. Fijn om te merken dat de fracties belangstelling tonen voor vrijwilligersprojecten, die mensen met zorgen ondersteunen en zo goed mogelijk helpen.
Vanuit het DPE waren aanwezig: Jan (algemeen coördinator), Hanneke (Schuldhulpmaatje), Willemien (HipHelpt), Eijo (HipHelpt inloopspreekuur) en Cora (Noodfonds)